Jeffy's avonturen

24/03/2022

Als ouders en kinderen (vanaf drie jaar) samen Jeffy’s avonturen doen zorgt dit voor een hogere kwaliteit van interactie en een hogere woordenschat bij de kinderen (Teepe 2018). Vanwege deze positieve resultaten werd Jeffy’s avonturen verder ontwikkeld en maakt inmiddels structureel onderdeel uit van de Stapprogramma’s en VVE Thuis. Omdat Jeffy erg belangrijk is om de kwaliteit van de ouder-kindinteractie te versterken, adviseren we iedereen om deze app aan te bieden aan de ouders.

Verschil met BereslimmeBoeken

De rol van ouders is bij Jeffy's avonturen wezenlijk anders dan bij de BereslimmeBoeken. Ouder en kind maken de verhalen van Jeffy samen. Om de beurt gaan ze samen met Jeffy op zoek naar de objecten die hij kwijt is of wil verzamelen. Samen komen ze altijd tot een oplossing. Bij het vertellen van Jeffy’s avonturen worden ouders ondersteund door hulpvragen, emoties, gekke situaties en focuswoorden. Gedurende het verhaal kunnen ouder en kind terugkijken wat ze bij wie verzameld hebben. In elk thema staan 8 karakters centraal en moeten er 8 objecten worden verzameld. Ouders worden meer vaardig in de interactie met hun kind en de woordenschat van de kinderen wordt vergroot.

De BereslimmeBoeken vergroten de woordenschat en het verhaalbegrip van de kinderen, maar ze zijn niet gericht op de vaardigheden van de ouders. Bij de BereslimmeBoeken kunnen kinderen, nadat de ouders een keer samen met hun kind hebben gekeken, zelfstandig naar het geanimeerde boek kijken. De rol van ouders is om hun kind te stimuleren om het BereslimmeBoek vaker te bekijken. En om te praten met het kind over wat het kind gezien heeft.

Ouders hebben, net als andere activiteiten, ook bij Jeffy instructie nodig. Essentieel is dat ouders snappen waarom er geen voice-over is. Dat zij zelf met het kind het verhaal vertellen en daarbij hun sterkste taal gebruiken.

Terug naar nieuws

Menu

Spelend Leren Thuis is onderdeel van Bereslim

Contact

Blijf op de hoogte en volg ons