Hilde Kalthoff met pensioen

16/01/2024

14 December 2023 nam Hilde Kalthoff na bijna 40 jaar afscheid van de Stapprogramma's en VVE Thuis. Ze heeft nog een mooi woord van dank geschreven.

"Het is zover. Na een geweldig afscheid ben ik met pensioen. Al die lieve woorden, de cadeautjes, bloemen, een muzikale ode. Het was overweldigend. Nu dus loslaten. De Stapprogramma’s en VVE Thuis hebben een goede plek gevonden bij Bereslim.

Kracht van alle ouders

Ik begon in Arnhem als onderwijsvoorrangswerkster. Ik haalde Spel aan Huis naar Arnhem en vervolgens Opstap en Opstapje van de Averroès stichting. Opstap ontstond uit het Israëlische Home Instruction for Parents of Preschool Youngsters (HIPPY). De grondlegster van het programma, professor Avima Lombard, verzorgde de opleiding tot Opstap-coördinator. Zij maakte een onuitwisbare indruk op mij. Avima geloofde in de de kracht van alle ouders. Ook in ouders die niet gewend waren om te spelen en voor te lezen. Bied deze ouders concrete middelen en steun om hun kind te stimuleren. Zorg dat ouders succeservaringen hebben, zelfvertrouwen krijgen: Success begins at home.

Averroes

Na enkele jaren ging ik landelijk voor de Stapprogramma’s werken, bij de Averroes stichting. Deze stichting was genoemd naar de Spaans-Arabische filosoof Averroès. Hij had liberale opvattingen over de interpretatie van de koran en verdedigde de positie van de vrouw; man en vrouw zijn gelijk. Averroes verbond in zijn filosofie rede en het hart, en sloeg een brug tussen de oosterse en westerse wereld. Verbindingen. In deze politiek donkere tijden meer dan ooit noodzakelijk.

VVE Thuis

De Averroes stichting introduceerde naast gezinsgerichte ontwikkelingsstimulering ook de voor- en vroegschoolse educatie in Nederland. Na een aantal succesvolle jaren ontstonden er echter problemen en de Stapprogramma’s werden overgenomen door het NIZW, later NJi genoemd. VVE Thuis werd ontwikkeld en er ontstond een goede samenwerking met Bereslim. De overname van de Stapprogramma’s en VVE Thuis per april 2021 was dan ook een logische stap. Ik kwam in een warm bad terecht, met betrokken en fijne collega’s. We gingen flink aan de slag. De Stapprogramma’s en VVE Thuis staan nu weer stevig.

En al die jaren was er Buro Extern. Vanaf het prille begin heeft Buro Extern op een gedegen en kundige manier alle logistieke taken voor de Stapprogramma’s en VVE Thuis verzorgd. Zoals de opmaak van de werkbladen voor de ouders met de prachtige illustraties van Ingrid Friesen.

Tot slot wil ik alle directe of indirect betrokkenen bij de gezinsgerichte programma’s bedanken: coördinatoren en contactmedewerksters van de Stapprogramma’s, begeleiders en trainers van VVE Thuis, onderzoekers, financiers enzovoort. Ik hoop en verwacht dat ons mooie en belangrijke werk voor het vergroten van onderwijskansen vol kracht wordt voortgezet. Dat er nog heel veel kinderen en hun ouders zullen profiteren van de programma’s van Spelend Leren Thuis en van de digitale activiteiten van Bereslim."

Hilde Kalthoff

Terug naar nieuws

Menu

Spelend Leren Thuis is onderdeel van Bereslim

Contact

Blijf op de hoogte en volg ons