Subsidie voor verbetering basisvaardigheden

07/03/2023

Basisscholen kunnen in maart 2023 opnieuw subsidie aanvragen om de basisvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Bij de vorige regeling is subsidie toegekend op basis van loting, nu wordt geselecteerd op basis van een risico op achterstanden. Een mooie kans om ook de gezinsgerichte programma's te gaan uitvoeren op school of aan meer gezinnen aan te bieden.

Op de website van Tel mee met taal vind je meer informatie.

Interventiekaart verbetering basisvaardigheden

Op de website van het NPO vind je de Interventiekaart verbetering basisvaardigheden. Deze bevat ‘evidence-informed’ methoden waaruit de school kan kiezen om basisvaardigheden te verbeteren. Zowel de gezinsgerichte programma's als digitale prentenboeken zijn opgenomen in de interventiekaart.

Ouderbetrokkenheid en gezinsgerichte programma's

Kinderen leren spelenderwijs. Ouders spelen een onmisbare rol bij de ontwikkeling van hun kinderen. De (voor)school kan hierbij een stimulerende rol vervullen.

moeder kind lezen

De gezinsgerichte programma's van Spelend Leren Thuis (Stapprogramma's / VVE Thuis) passen binnen de subsidie ‘Verbetering basisvaardigheden’ gericht op scholen. Het thema ‘ouderbetrokkenheid’ is in de "Interventiekaart verbetering basisvaardigheden" opgenomen bij het onderdeel Taal. In de Interventiekaart wordt verwezen naar het 'Overzicht van kennis uit onderzoek’ van het NRO. Bij het onderdeel ‘Ouderbetrokkenheid thuis’ worden de Stapprogramma’s Opstapje, Opstap en VVE Thuis genoemd.

Je vindt de gezinsgerichte programma's in de Databank Effectieve Jeugdinterventie van het NJI.

* VVE Thuis
* Opstapje

Digitale prentenboeken als kansrijke aanpak

Digitale prentenboeken zijn opgenomen als kansrijke aanpak in de interventiekaart op het gebied van Taalstimulering en Onderwijskansen.

Meer informatie over Taalstimulering en Onderwijskansen vind je op de website van Onderwijskennis. Daar vind je bij het onderdeel ‘Antwoorden op vragen uit de praktijk’ informatie over het positieve effect van geanimeerde prentenboeken en het programma 'Letters in Beweging' op de beginnende geletterdheid en taalontwikkeling van risicoleerlingen in groep 1 en 2.

Terug naar nieuws

Menu

Spelend Leren Thuis is onderdeel van Bereslim

Contact

Blijf op de hoogte en volg ons