VVE Thuis Zomeraanbod

25/04/2024

De zomervakantie is een tijd van ontspanning en avontuur voor kinderen. Maar de lange periode kan ook ook voor een dip in het leren zorgen. Het is geen geheim dat leerkrachten en pedagogisch medewerkers vaak opmerken dat na de vakantieperiode de vaardigheden en routines van kinderen wat zijn weggezakt.

Recent onderzoek bevestigt deze observatie deels. Hoewel er soms sprake is van een tijdelijke terugval, tonen andere studies aan dat de ontwikkeling van kinderen tijdens de vakanties op een veel trager tempo verloopt dan tijdens reguliere schoolweken. Gelukkig herstellen kinderen na verloop van tijd weer naar hun oorspronkelijke niveau.

Echter, een opvallende constatering is dat kinderen van ouders met een praktische opleiding tijdens de vakanties meer achterstand oplopen dan kinderen van ouders met een theoretische achtergrond. Dit vergroot de kloof tussen kinderen tijdens de vakantieperiodes. Kinderen van praktisch opgeleide ouders hebben vaak minder toegang tot verrijkende activiteiten en de kwaliteit van ouder-kind interacties is soms lager.

VVE Thuis Zomeraanbod

Om deze ongelijkheid aan te pakken, introduceert Spelend Leren Thuis het VVE Thuis Zomeraanbod! De themaboekjes "Vakantie" zijn speciaal ontwikkeld voor peuters, groep 1 en groep 2.

Met twaalf activiteiten (2 per week) blijven ouders en kinderen actief betrokken tijdens de vakantie en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van het kind, het versterken van de ouder-kind interactie en het ondersteunen van ouders bij het invullen van vrije dagen. We begrijpen dat dit voor gezinnen soms een uitdaging kan zijn, dus besteden we ook aandacht aan het bieden van structuur, taakverdeling en tijd voor ontspanning.

Om ervoor te zorgen dat leerkrachten en pedagogisch medewerkers gemakkelijk informatie kunnen overdragen aan ouders, hebben we een Powerpoint-presentatie met handleiding voor ouderbijeenkomsten beschikbaar gesteld.

De themaboekjes en bijbehorende materialen zijn eind mei verkrijgbaar via Buro Extern. De Powerpoint-presentaties en handleidingen zijn dan te vinden in de online leeromgeving van Spelend Leren Thuis.

Op naar een zomer vol ontwikkeling en plezier!

Terug naar nieuws

Menu

Spelend Leren Thuis is onderdeel van Bereslim

Contact

Blijf op de hoogte en volg ons